THE BOOMERANG BLOG

Eerste tentoonstelling in het archeologisch museum van de Mesara.

B&B The Boomerang house visits the exhibition "The Islands of the Winds"
Poster exhibition "The Islands of the Winds"

De bouw van het gloednieuwe museum is vorig jaar voltooid maar door een tekort aan financiële middelen en een conflict binnen de archeologische diensten is het nog niet open voor het publiek. Eerst was het de bedoeling dat al de vondsten vanuit de streek naar hier zouden verhuizen. Dit stootte op groot protest van een aantal archeologen, vooral degene die verbonden zijn aan het archeologisch museum in Heraklion. Sommige zeer interessante stukken zouden dan overgeheveld moeten worden en dat werd steevast geweigerd. Over wat er dan wel zal of mag getoond is men nog steeds aan het discussiëren…


blog from B&B The Boomerang house over the new museum in the Mesara aria in the South of Crete
New Archaelogical Museum of the Mesara

In afwachting van de permanente opening loopt er tot 31 augustus een tentoonstelling over de scheepvaart in de prehistorische tijd in en rond Kreta onder de titel: De eilanden van de winden.

Tijdens de openingstoespraak vertelde de hoofdverantwoordelijke van het district Phaistos dat de fondsen voor de aankleding, de bemeubeling en de tentoonstelling van de artefacten vrijgegeven zijn. De vooropgestelde openingsdatum is juni 2023, maar volgens hem zal er alles aan gedaan worden om eerder klaar te zijn. Het geldprobleem is dus van de baan en als de archeologische dienst nu nog tot een oplossing kan komen in hun onderling geschil, kan het museum eindelijk gebruikt worden waarvoor het gebouwd werd. Ook het nodige geld voor het verder opgraven van het amfitheater van Gortynas is ter beschikking gesteld en deze werken zullen dan ook eerstdaags hervat worden.De tentoonstelling is gratis en door iedereen te bezoeken vanaf 9 uur ’s morgens tot 2 uur in de namiddag. Het vertelt het verhaal van de scheepvaart en alles wat daarmee te maken heeft vanaf 3000 vc. Met grote posters, 3D modellen, maquettes en antieke artefacten wordt een beeld geschetst van de manier waarop in die tijd de zee bevaren werd, van de overzeese handel met de havenfaciliteiten en het laden en lossen van de schepen. Een maquette van de haven van Kommos staat tentoongesteld, zodat degene die de (niet te bezoeken) archeologische site aan het Kommosstrand reeds gezien heeft hierdoor een goed idee krijgt van hoe deze haven er in die tijd uitzag. Ook de miniatuur zeil- en roeiboten geven een goed zicht op hoe er toen, gebruik makend van man- en windkracht, over de zee gevaren werd.

Een aanrader voor iedereen die zijn vakantie met een vleugje cultuur wil aanvullen.

9 views0 comments