THE BOOMERANG BLOG

Het klooster Moni Odigitrias: Een heilige plaats met een rijke geschiedenis

The entrance of Moni Odigitrias at 6 km from B&B the Boomerang house - Sivas - Crete
Moni Odigitrias at only 6km from B&B the boomerang house - Sivas - Crete

Dit mooie klooster Moni Odigitrias ligt 6 km ten zuiden van Sivas en is zeker een bezoek waard omwille van zijn rijke geschiedenis. Het is tevens het startpunt van wandelingen naar de mooie baaien van Vathi en Martsalo en van hieruit kan je ook wandelen naar Kaap Lithion, ook wel Kefali genoemd, het meest zuidelijke punt van Kreta.
Het klooster werd gesticht in de 14e eeuw en wordt geassocieerd met de familie Kallergis, die het nog steeds in bezit heeft. Het wordt beschouwd als één van de oudste kloosters op Kreta. Men heeft verwijzingen gevonden heeft in een document van de “Ducal Archieven” van Candia (Heraklion) in 1393. De kloosterkerk heeft waardevolle muurschilderingen die teruggaan tot in die tijd.

Het klooster behoort tot het monastieke centrum van Sint Eftychianon. De eerste kloosterlingen waren broers van Parthenius Eumenios, de stichter van het klooster in Koudouma, verder oostwaarts in het Asterousiagebergte.
In het klooster zijn enkele meesterwerken van de Kretenzische schilderkunst van de 15e eeuw te bewonderen. De oudste muurschilderijen worden gedateerd in het derde decennium van de 14e eeuw.

Het klooster Odigitrias bezat een grote bibliotheek, waar geleerden en monniken vele manuscripten kopieerden. Er zijn ook verscheidene documenten gevonden in de staatsarchieven van Venetië, in het bijzonder overeenkomsten van koop en verkoop, die aangeven dat het klooster in de Venetiaanse tijd het rijkste en grootste van Kreta was.


Na een lange en heldhaftige strijd die duurde van 1645 tot 1669, viel Kreta uiteindelijk in de handen van de Ottomanen. Met deze verovering van Kreta begint één van de moeilijkste periodes in de geschiedenis van het eiland. De algemene verarming sloeg toe en de kloosters werden omgebouwd tot bases voor de opstandelingen en dienden als schuilplaats voor de burgers.

Het klooster Odigitrias voerde een harde strijd om het orthodoxe geloof te behouden en de bevolking te beschermen tegen het geweld van de Ottomanen en creëerde kleine verzetsgroepen die rebelleerden tegen de Ottomaanse onderdrukking.Eén van de meest bekende vrijheidsstrijders op Kreta was Xopateras, een monnik van het Odigitrias klooster. Samen met anderen had Xopateras een actieve rol in de strijd voor de bevrijding van Kreta van het Turkse (Ottomaanse) bewind. Hij sneuvelde echter in één van zijn operaties en de Ottomaanse veroveraars reageerden hun woede af op het klooster. Ze vernietigen alle gebouwen en plunderden alle heilige gebruiksvoorwerpen en boeken. De wederopbouw en het herstel van het klooster Odigitrias werd in 1841 aangevat.Ook tijdens de Duitse bezetting in de 2de wereldoorlog heeft het klooster als onderduikadres van de rebellen gediend. Om de waardevolle beelden, relikwieën en iconen te beschermen tegen eventuele aanvallen van de Duitsers, werden deze ondergebracht in een huis in het naburige dorp Listaros.Een grondige restauratie van het klooster is nu beëindigd.

De fondsen voor deze restauratiewerkzaamheden kwamen uit de inkomsten van het klooster zelf en giften van de plaatselijke bevolking.

Bezoekers kunnen zich vrij in het klooster bewegen indien ze “deftig” gekleed gaan. De voormalige werkplaatsen en voorraadkamers, alsook enkele monnikscellen en de volledig gerestaureerde verdedigingstoren zijn open voor het publiek. Het klooster had lang nog slechts twee monniken gehuisvest: de monnik en abt van het klooster Parthenius Voulgarakis en monnik Eftychianos Sifakis. Nu zijn er al twee “nieuwe” bijgekomen.
Bij het binnenkomen van het klooster vind je een winkeltje aan de linkerkant waar religieuze snuisterijen en homeopathische geneesmiddelen worden verkocht. Eén van de nu in het klooster residerende monniken was in een vroeger leven chemicus voor een groot farmaceutisch bedrijf. Na zijn intreden heeft hij zich gespecialiseerd in het samenstellen van allerlei middeltjes gemaakt uit natuurlijke grondstoffen: aloë vera, propolis, bijenwas, olijfolie, verschillende kruiden en zelfs RAKI behoren tot de ingrediënten. Zijn zalfjes tegen zonnebrand, eczeem, insectenbeten en zijn siropen tegen hoest, verkoudheid, maag- en spijsverteringsproblemen zijn zeer gegeerd.

22 views0 comments