THE BOOMERANG BLOG

Kreta en Griekenland nog steeds een topvakantiebestemming!Regelmatig wordt ons de vraag gesteld of Kreta nog wel een interessante vakantiebestemming is, nu heel Griekenland overspoeld wordt door vluchtelingen. Als we moeten voortgaan op wat er in de internationale pers over deze problematiek verschijnt, begrijpen we dat sommige een beetje terughoudend zijn om hun vakantie in Griekenland door te brengen.

Kofinas mountain, Asterousia Southern Crete

Eerst en vooral gaat het slechts over een paar eilanden, dicht bij de Turkse kust, die te maken krijgen met een toevloed aan bootvluchtelingen. De beelden van toeristen op deze eilanden die lekker luierend aan het zwembad liggen met juist ernaast een opvangcentrum zijn natuurlijk niet bevorderend om vakantiegangers naar Griekenland te lokken. Ook in de havenstad Pireaus en in Athene (vooral rond het Omoniaplein) zitten een hoop vluchtelingen samengepakt in afwachting om verder te trekken.

Europa vraagt aan Griekenland om hun buitengrenzen gesloten te houden voor deze oorlogsvluchtelingen, maar dit is gezien de complexe geografische ligging (de vele eilanden in de Egeïsche zee) zeer moeilijk. Dat Europa Turkije fondsen betaalt om de vluchtelingen daar te houden, lijkt niet echt te werken, als men ziet hoeveel er dagelijks toch nog de overtocht maken. De Grieken zijn ook een zeer gastvrij volk en kunnen het niet over hun hart krijgen om deze mensen met hun problemen aan hun lot over te laten. In heel het land zijn er vrijwilligers die zich organiseren om de eerste noden te lenigen en deze onfortuinlijke mensen te hulp te snellen en onderdak te bieden.

Votomos lake in Zaros

Als langs de andere kant de buurlanden (in de Balkan, Oostenrijk) hun grenzen met Griekenland voor deze mensen gesloten houden zal het aantal vluchtelingen op Grieks grondgebied alleen maar toenemen. Kort samengevat kunnen we stellen dat enerzijds Turkije zo snel mogelijk van de vluchtelingen af wil en dat de rest van Europa er zo weinig mogelijk in huis wil halen. Dat betekent dat momenteel de grootste concentratie vluchtelingen in Griekenland vastzit!

Agios Giorgios in the South of Crete

Nu is er een verdelingsplan opgesteld door de Griekse autoriteiten en heel Griekenland is verplicht om een deel van de vluchtelingen op te nemen om de concentratie op de getroffen eilandjes en in Athene te verlichten. De in het land aangekomen asielzoekers worden zo snel mogelijk in één van die kampen gehuisvest. Ook Kreta moet een 300 tal mensen opnemen. Hiervoor is de verlaten legerbasis in Gournes, ten oosten van de hoofstad Heraklion aangewezen en wordt momenteel ingericht voor de opvang.

Kreta zelf wordt dus met deze problematiek weinig geconfronteerd. De afstand overzee om de Kretenzische kust te bereiken is te groot en als dusdanig te riskant. Vorige jaren zijn er sporadisch enkele boten toegekomen aan de Zuidkust, meestal in het gebied rond Ierapetra, maar door de strenge controles van de kustwacht en de verraderlijke zee gebeurt dit nog zeer sporadisch. De aan land gekomen vluchtelingen worden onmiddellijk opgevangen en doorgezonden naar opvangcentra op het vasteland.

Dus, als je vakantieplannen maakt en liever niet wil geconfronteerd worden met deze vluchtelingenproblematiek, hoef je daarvoor Kreta niet links te laten liggen. Met zijn gastvrije bevolking, zijn prachtige stranden, zijn cultuur en oudheden, het zonnige, mediterrane klimaat en het lekkere eten en drinken is Kreta een uitstekende bestemming om een onvergetelijke vakantie te beleven.


Messara bay in Central Southern Crete

19 views0 comments