THE BOOMERANG BLOG

Sivas…de “diamant” van de Zuidkust

Updated: Jan 18, 2020

Als locatie voor onze Bed & Breakfast, kozen we voor een plek met een mooi panoramisch zeezicht en dicht bij het dorp Sivas dat centraal gelegen is tussen Faistos en Matala.

Dit traditionele dorp is ideaal gelegen om de cultuur van het oude en het nieuwe Kreta te ervaren. Het is ook de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en er is een ruime keuze aan mooie stranden in de buurt.

De inwoners van Sivas zijn heel sympathiek en gastvrij.

Het heeft een zeer pittoresk dorpsplein met tal van winkeltjes, cafés en restaurants waarvan de meeste het hele jaar open zijn.


Het dorp Sivas is architecturaal beschermd door het Ministerie van Cultuur. Dit betekent dat het uitzicht van het dorp, zoals het er nu uitziet, niet meer mag veranderen.


Het eerste bewijs van bewoning komt uit de vroeg Minoïsche tijd. Iets buiten het dorp zijn er gewelfde graftombes gevonden die dateren van 2700 tot 2400 v.C..


De naam komt waarschijnlijk van de Byzantijnen die in 330 n.C. Kreta ingenomen hebben. De soldaten die hier gelegerd waren, zouden van de stad Sivas in het huidige Centraal-Turkije afkomstig geweest zijn en hun naam aan dit stukje Zuid-Kreta gegeven hebben. Een andere verklaring zou zijn dat de Arabieren, die Kreta veroverd hadden van 824 tot 961 n.C.. voor de naam verantwoordelijk zijn. Shivas betekent ‘bron’ in het Arabisch en dit zou kunnen doelen op de dorpsbron die dateert vanuit de Romeinse tijd en die nog steeds bestaat.


In ieder geval duikt de naam “Sivas: voor de eerste keer op in een geschrift daterend van 970 n.C.. Hierin wordt geschreven dat een zekere familie “Tzovaeridon” hier woonachtig is. Tot op het eind van vorige eeuw woonde er in Sivas nog steeds een familie met de naam Tsovaeridakis. Het achtervoegsel “-akis” betekent “klein” en is in de tijd van de Turkse bezetting toegevoegd aan elke familienaam. (Bijvoorbeeld de familie Theodoris heette dan voortaan Theodorakis). Tsovaeridon betekent in het oud-Turks “diamant”. Hierdoor heeft Sivas de naam gekregen van “diamanten dorp”.

80 views0 comments

CONTACT

Wil u graag bij ons verblijven, contacteer ons gerust via het contactformulier. 

Wij beantwoorden uw aanvraag binnen de 24u.

U mag ons ook altijd bellen op 0030 6976 280 138.

We kijken ernaar uit om u te verwelkomen.

Bedankt! Bericht verzonden.

Tel: 00 30 6976 280 138<